MEHILÄISVAHALEVYISTÄ KYNTTILÄT
Kynttilänteko on erittäin suosittua juuri nyt ja pysyttelee Paperipilven ykköstekniikkana sesongista ja kaudesta toiseen. Mehiläisvahalevyistä tehdyt kynttilät on kynttilänteon helpommasta päästä. Näitä kynttilöitä voit tehdä niin yksin kuin yhdessä lasten kanssa ja valmiit tuotokset ovat myös superkiva ja helppo lahjaidea! Kukapa ei arvostaisi ihanantuoksuista, luonnon raaka-aineista valmistettua, itsetehtyä kynttilää kauniisti paketoituna pienessä rasiassa vaikkapa meriheinäpedillä. 

Itse raaka-aine. Tiesitkö, että mehiläisvahalevyt ovat kaiken huipuksi aika monipuoliset ja voit valmistaa niistä monenlaisia kynttilöitä. Teimme tähän helpon ohjeen, jonka avulla luot suosittujen kruunukynttilöiden lisäksi myös muita mehiläisvahalevykynttilöitä. 

Kruunukynttilät kynttilänjalassa

Ohje

Tähän projektiin tarvitset
Mehiläisvahalevyjä
Sydänlankaa
Metallimuotti ja sydänlangan aluslevyjä (muotokynttilöihin)
Sakset/mattoveitsi

Ohjeen lopussa löydät näppärästi kaikki tarvitsemasi tuotteet.

Kruunukynttilät


Kruunukynttilöitä voi tehdä täyspitkiä 22cm tai puolikkaita 11cm –
 ns. 3h kynttiliötä. Periaate on näissä molemmissa sama ja molempiin tulisi käyttää 3×10 sydänlankaa. Myös 3×9 ja 3×11 käy.

Aloita taittamalla mehiläisvahalevyn lyhyttä reunaa lyhyttä reunaa vasten.
Kruunukynttilät vaihe 1
Leikkaa sen jälkeen saksilla (tai mattoveitsellä) taitoskohdalta levy kahteen. Jos teet puolikkaita, 3h kynttilöitä, leikkaa vielä molemmat osat kahteen alkuperäisen levyn pituussuunnalta. Nyt sinulla on kaksi palaa täyspitkille kruunukynttilöille tai 4 palaa 3h kruunukynttilöille.
3h kynttilät vaihe 2
Leikkaa sydänlangasta sopivan pituinen pätkä (noin 25cm), aseta sydänlanka mehiläisvahalevyn reunaan ja pyöritä levy rullalle sydänlangan ympärille. 
3h kynttilät vaihe 3
Jos aloitus tuntuu hankalalle voit lämmittää levyn alkua hieman hiusten kuivaimella, jolloin levy pehmenee ja saat helposti rullan alku tehtyä. Levy kuitenkin pehmenee kivasti myös ihan sormien lämmöllä. Itse levy kiinnittyy itseensä, eikä siihen tarvita erillisiä tarvikkeita.
3h kynttilät vaihe 4
Leikkaa toisesta päästä ylimääräinen sydänlangan pätkä pois. Sytytettävä sydänlanka tulisi olla 1-1,5cm pituinen, jotta kynttiläsi syttyy kivasti. Muistathan, että sydänlanka ei itsessään pala, vaan jää palamaan vasta yhdistettynä kynttilämassasta – tässä tapauksessa mehiläisvahasta – tulleihin höyryihin. Jos sytytettävä sydänlanka on liian lyhyt, sen tuottama lämpö ei ehdi sulattaa massaa riittävästi, jolloin massa ei pääse ruokkimaan liekkiä ja kynttiläsi sammuu.
3h kynttilät valmiit

Vinkki! Lyhyitä 3h kynttilöitä voi säilyttää kauniisti esillä sopivassa lasipurkissa. Näin kynttilät toimivat myös tunnelmallisena sisustuselementtinä.

Lahjapaketointia varten löydät meiltä kauniit kannelliset kartonkirasiat, johon kruunukynttilät istuu nätisti.

Mehiläisvahalevykynttilät - Onnea

Mehiläisvahalevykynttilät rasiassa
 

Kierrekynttilät


Kierrekynttilöitä voi tehdä monella eri tapaa. Täyspitkät, noin 34cm korkeat, kierrekynttilät ovat hyvin juhlavan näköiset ja sopivat erinomaisesti juhlapöytään. Myös lyhyemmät, 18-22cm, kierrekynttilät ovat todella nättejä. Miksipä et yhdistäisi molempia kokoja! 
Kierrekynttilöihin sopii
 3×8 sekä 3×9 sydänlankaa. 
Kierrekynttilät lahjaksi
Tästä alta näet miten mehiläisvahalevyä tulisi leikata eripituisia kierrekynttilöitä varten.
Erikokoiset kierrekynttilät
Tässä ohjeessa näytämme miten teet täyspitkiä kierrekynttilöitä.
Aloita leikkaamalla yhdestä mehiläisvahalevystä viistoon kaksi palaa. Jätä halutessasi pieni suora pätkä, niin pitkät kynttilät istuu tukevasti kynttilänjalassa.
Pitkäkierrekynttilä leikkaus
Riittävän pitkä metalliviivain ja askarteluveitsi ovat hyviä apuavälineitä. Niillä saat kauniin leikkuujäljen – huomioithan, että kierrekynttilöissä leikkausjälki jää näkyville. Toki voit käyttää myös saksia tähän.
Kierrekynttilän leikkaus
Leikkaa sydänlangasta sopivan pituinen pätkä (noin 38cm), aseta sydänlanka mehiläisvahalevyn reunaan ja pyöritä levy rullalle sydänlangan ympärille. Jos aloitus tuntuu hankalalle voit lämmittää levyn alkua hieman hiusten kuivaimella, jolloin levy pehmenee ja saat helposti rullan alku tehtyä. 
Kierrekynttilän rullaus


Pöytäkynttilät


Mehiläisvahalevyistä teet myös kauniita itsenäisesti seisovia kynttilöitä – eli pöytäkynttilöitä. Yhdestä mehiläisvahalevystä saa yhden pöytäkynttilän jonka korkeus on 11cm ja halkaisija noin 4,5cm. Näihin kynttilöihin sopii sydänlangaksi 3×14.
Mehiläisvahalevyistä pöytäkynttilät
Aloita taittamalla mehiläisvahalevy pituussuunnassa kahtia.
Pöytäkynttilä vaihe 1
Leikkaa levy kahteen taitoskohdalta joko saksilla tai mattoveitsellä. Koska kyseessä on mehiläisvaha, levyt ovat aina hieman tahmaiset ja saksiin tai mattoveitseen tulee väistämättä hieman vahaa. Työvälineiden puhdistaminen onnistuu kuitenkin helposti pelkällä kuumalla vedellä.
Pöytäkynttilä vaihe 2
Pöytäkynttilä vaihe 3
Leikkaa sydänlangasta sopivan pituisen pätkän, aseta sydänlanka mehiläisvahalevyn reunaan ja pyöritä levy rullalle sydänlangan ympärille. 
Pöytäkynttilä vaihe 4
Kun olet rullannut ensimmäisen palan, jatka saumakohdalta toisella palalla. Sauma ei jää näkyville, sillä se jää piiloon kynttilän sisälle.
Pöytäkynttilä vaihe 5
Pöytäkynttilä vaihe 6
Tämänkokoiset mehiläisvahalevyistä tehdyt pöytäkynttilät pysyvät hyvin pystyssä itsenäisesti. Jos haluaa tehdä korkeampia pöytäkynttilöitä kannattaa tämän ehdottomasti huomioida kynttilän paksuudessa. Korkeampi kynttilä ei välttämättä pysy yhtä hyvin pystyssä, joten sen tulisi olla selvästi leveämpi ja sillä tavalla tukevampi. Vaihtoehtoisesti kynttilöitä voi polttaa piikillä varustetulla alustalla.
Pöytäkynttilä valmis
Muistathan aina polttaa pöytäkynttilöitä alustalla.

Pienet muotokynttilät

Pienet lämpökynttilänkokoiset kynttilät on helppo tehdä esimerkiksi piparkakkumuottien avulla. Sydänlangaksi näihin pienikokoisiin kynttilöihin sopii 3×5-3×7, riippuen pienen kynttilän halkaisijasta. Muista tehdä testierä ensin. Vain testaamalla voi varmistua siitä, että sinulla on oikeankokoinen sydänlanka juuri sinun kynttilääsi. 
 
Muotokynttilä
Paina levyyn haluamasi kuvioita metallisella muotilla – ihan kuin piparkakkuja tekisit. Voit tehdä muotokynttilöitä yhdestä sävystä tai yhdistää useamman sävyn, jolloin saat hieman värivaihtelua kynttilääsi. 
Muotokynttilä vaihe 1
Aseta leikattuja palasia päällekkäin ja paina kevyesti yhteen. Jotta pieni kynttilä saa riittävästi korkeutta tulisi paloja olla vähintään 6 päällekkäin. 
Pujota sydänlanka parsinneulalle ja vie neulan avulla sydänlanka ensin aluslevyn läpi ja sitten kynttilän alapuolelta tämän läpi.
muotokynttilä vaihe 2
 Paina aluslevy kevyesti paikoilleen ja leikkaa ylimääräinen sydänlanka pois.
Muotokynttilä vaihe 3
Valmiiden pienien muotokynttilöiden paloaika vaihtelee luonnollisesti koon mukaan. On kuitenkin hyvä huomoida, että paloaika on metallikipossa olevaan kynttilään verrattaen hieman lyhyempi, kynttilän ollessa täysin irrallaan.
Lämpökynttilä vaihe 1

Tästä alta löydät tähän projektiin käytetyt tuotteet. 

Ohjeessa käytetyt tuotteet

SYDÄNLANKA - 1 METRISYDÄNLANKA - 1 METRI
Valitse
KARTONKIRASIA KANNELLA 2KPLKARTONKIRASIA KANNELLA 2KPL
Valitse
MUOTOTARRA, KÄSINTEHTYMUOTOTARRA, KÄSINTEHTY
MUOTOTARRA, JOULUMUOTOTARRA, JOULU
Primeco MUOTOTARRA, JOULU
Alennettu hinta2,25€
Valitse
EKOPAPERI 120G A4 10KPLEKOPAPERI 120G A4 10KPL
Primeco EKOPAPERI 120G A4 10KPL
Alennettu hinta3,75€
Valitse
SYDÄNLANGAN ALUSLEVY 30KPL
METALLIMUOTIT 5KPLMETALLIMUOTIT 5KPL
Creativ Company METALLIMUOTIT 5KPL
Alennettu hinta4,25€
Valitse
RENEW YLEISSAKSETRENEW YLEISSAKSET
Fiskars RENEW YLEISSAKSET
Alennettu hintaalk. 22,95€
Valitse
MATTOVEITSIMATTOVEITSI
Fiskars MATTOVEITSI
Alennettu hinta7,95€
ASKARTELUVEITSI + VAIHTOTERÄ 3KPL
METALLIVIIVAINMETALLIVIIVAIN
Creativ Company METALLIVIIVAIN
Alennettu hintaalk. 5,95€
Valitse

Tilaa uutiskirjeemme

Pidämme sinut ajan tasalla uusimmista tuotteista ja hyödyllisistä vinkeistä eri tekniikoihin!