Joulukalenterin avaaminen tuo koko perheelle tunnelmallisia yhteisiä hetkiä joulunodotuksen alla. Me kaikki varmasti tiedämme sen perinteisen tavan, missä joulukalenterista paljastuu suklaata tai pieniä leluja. Pohdimmekin, että mitä jos tänä vuonna luukut sisältäisivät sitä tärkeintä, mitä jokainen perheenjäsen tarvitsee - yhdessäoloa.
Kehitimme tämän joulukalenterin juurikin niitä perheen kanssa vietettyjä yhteisiä hetkiä varten. Kalenteriluukkumme sisältävät niin aineetonta tekemistä kuin pieniä askarteluprojektejakin. Luukkujen paikkoja voi vaihdella sopimaan omaan arkeen ja ne voi toteuttaa joko kokonaan tai osittain. Toivomme, että kalenterimme tuo perheille paljon iloa, jännitystä ja joulun tunnelmaa rauhoittumisen ja yhteisen tekemisen parissa.
1. Tehdään adventtikynttilät mehiläisvahalevyistä
Mehiläisvahalevykynttilöiden teko on niin helppoa, että siihen voi osallistua miltei jokainen perheenjäsen. Levy leikataan kahteen, asetetaan sydänlanka reunaa pitkin ja pyöritellään levy kynttiläksi ja ensimmäisenä adventtina sytytetäänkin jo ensimmäinen kynttilä!
Tutustu tästä ohjeeseen Mehiläisvahalevykynttilöiden tekoon: OHJE
Tutustu tästä ohjeeseen Mehiläisvahalevykynttilöiden tekoon: OHJE
2. Kirjoitetaan kirje joulupukille
Tätä lapsesi on varmaan suunnitellut ja odottanut jo pitkään. Mitä lapsesi toivoo saavansa joululahjaksi tänä vuonna? Keksisikö hän myös jonkin aineettoman toiveen? Kirjoittakaa yhdessä kirje tontulle tai joulupukille. Jättäkää kirje tonttuoven viereen tai tontun postilaatikkoon ja huomatkaa aamulla tontun toimittaneen kirjeen eteenpäin.
3. Luetellaan hyviä tekoja, joilla voisi ilahduttaa muita
Etenkin joulun alla on mukava luoda hyvää mieltä. Mikä saa sinut iloiseksi? Listatkaa vaikka kolme asiaa, joilla voisi piristää toisen päivää.
Olisikohan näistä jokin myös helppo toteuttaa vaikka jo heti tänään?
Olisikohan näistä jokin myös helppo toteuttaa vaikka jo heti tänään?
4. Askarrellaan joulukortteja
Joulukortteja on hauska tehdä koko perheen kanssa. Korttien teko ei vaadi välttämättä paljon aikaa, mutta yhdessä tekeminen ja postittaminen muistuttaa siitä että olemme tiimi! Lähetä joulukortit viimeistään 13. joulukuuta, jotta ne ennättävät ajoissa perille.
5. Yhteinen peli-ilta
Yksi on konkari Unossa kun taas toinen löytää Afrikan tähden silmänräpäyksessä. Mikä on teidän perheen lempipeli? Nyt on sen vuoro!
6. Askarrellaan viirinauha Suomen lipuilla
Itsenäisyys on tärkeä asia meille kaikille. Tänään askarrellaan Suomen lippuja ripustettavaksi ikkunalle, joulukuuseen tai vaikka jääkaapin oveen. Lippuja voi valmistaa niin kartongista leikkaamalla ja liimaamalla tai liiduilla paperille. Tämä pieni askartelutuokio suo oivan mahdollisuuden jutella yhdessä suomalaisuudesta, itsenäisyydestä, kiitollisuudesta... Suomen sinivalkoinen lippu viittaa tuhansiin sinisiin järviin ja taivaaseen sekä valkoiseen lumen peittämään maahan ja pohjoseen valoon - mitä muuta sinistä ja valkoista sinulle tulee mieleen?
7. Leivotaan joulutorttuja ja -pipareita
Leipominen kuuluu monen jouluperinteisiin ja sen parissa onkin mukava viettää aikaa. Sydämen muotoisia pipareita, joihin on kirjailtu jokaisen oma nimi vai kenties joulutorttuja täysin uudella taittelulla? Vain mielikuvitus on rajana!
8. Ripustetaan tontut ikkunalle
Ripustettavat tontut on helppo valmistaa tavallisesta kartongista. Onko sinun mielikuvituksesi tonttu rauhallisen vihreä, perinteisen punainen vai jokin yllättävämpi – räikeän pinkki? Valmista, kartongista tehtyä tonttua voit käyttää sabluunana omien tonttujen tekoon. Käytä näitä valmiita tonttuja myös itsessään ja piirrä niille vaikka kasvot tai vaatetus esimerkiksi maalitussilla.
9. Luetaan joulusatu
Kirjastossa on paljon hienoja satukirjoja jouluteemalla ja niitä monesti nostetaankin erikseen näytille näin joulun alla. Olisiko tänään hyvä päivä käydä kirjastossa valkkaamassa joulusatu illaksi?
10. Joulukoristeet putkihelmistä
Putkihelmistä voi helposti valmistaa joulukoristeita ripustettavaksi ikkunalle, kynttelikön ympärille tai vaikkapa lahjapakettiin kiinnitettäväksi. Tämä sopii hienosti myös toteutettavaksi magneettina! Joulutorttu jääkaapin ovessa tuo ihanaa joulumieltä.
11. Lahjoitetaan lelu tai vaate hyväntekeväisyyteen
Joulu on antamisen aikaa ja monesti meillä onkin kotona paljon ylimääräistä tavaraa. Nyt on mainio hetki luopua itselleen turhasta ja lahjoittaa se eteenpäin tarvitsevalle. Löytyisikö teiltä jotain annettavaksi uuteen kotiin? Välitetään toisistamme!
12. Kirjoitetaan jouluviestejä
Meitä kaikkia hymyilyttää kaunis lausahdus ja se varmasti piristää päiväämme. Miksei jaettaisi iloa vaikka naapurille, postiljoonille tai lähikaupan lempimyyjälle? Viestin voi myös jättää oman tonttuoven eteen ja tonttu voi toimittaa sen oikeaan osoitteeseen.
13. Nautitaan yhdessä lämpimät juomat
Lämmitetään jouluglögi tai kaakao vaahtokarkeilla, istutaan yhdessä alas ja vaihdetaan kuulumisia. Miten lapsen päiväkoti- tai kouluviikko on mennyt? Mikä ilahdutti erityisen paljon? Kerro myös omasta viikostasi mukavimmat kohdat.
14. Askarrellaan käpyjä
Joulukoristeita on hauskaa tehdä itse ja moni myös toivoo saavansa sellaisia joululahjaksi. Ne luovat tunnelmaa ja koristavat joulukotia vielä vuosienkin päästä.
Käpyjä voi askarrella kartongista kananmuna- tai palloaihioille.
Käpyjä voi askarrella kartongista kananmuna- tai palloaihioille.
15. Kuunnellaan joulumusiikkia
9 yötä jouluun on! Joulumusiikin parissa pääsee kivasti tunnelmaan ja tämän illan voikin viettää musiikin lumoissa. Kuka arvaa mikä joululaulu soi?
16. Itsetehdyt joulukuusenkoristeet
Tänään tehdään omia joulukuusenkoristeita! Kokeilisitko tehdä koristeita piparkakkumuotilla ilmassa kuivuvasta savesta tai taikataikinasta? Vai lähtisitkö kenties uudelleen maalaamaan vanhoja joulupalloja? Näitä voikin tehdä varsin monipuolisesti!
17. Sosiaalinen päivä
Läheisiä on ihana muistaa joulun aikaan. Tänään voidaan käydä kaverin luona tai kutsua hänet kylään. Vai soitetaanko joulupuhelu sukulaiselle? Joskus pelkkä puhelu riittää muistuttamaan ystävää siitä, että hän on sinun mielessäsi. Tänään voit myös viedä luukun 12 jouluviestit.
18. Keksitään uusi perheen oma jouluperinne
Aika monta luukkua on jo takana. Olisiko näistä jokin ollut sellainen, joka jää teidän perheen jouluperinteeksi? Joulukuusen haku, sen paikoilleen nostaminen ja yhdessä koristelu voisi myös olla yksi tälläinen!
19. Koristellaan kynttilöitä kynttiläkynällä
Kynttiläkynällä piirtäminen tai maalaaminen on helppo tapa tehdä tavallisista kynttilöistä juuri teidän perheen näköiset. Tulisikohan näistä jopa ihanat joululahjat isovanhemmille?
20. Tontun siivousdisco
Nyt pistetään tonttujen discomusiikki soimaan ja jokainen perheenjäsen voi osallistua siivoukseen pienellä osuudella hauskan musiikin tahdissa. Pienet lapset voivat kerätä omia leluja ja laskea samalla miten monta lelua mahtuu yhteen koriin. Isommat lapset voivat pyyhkiä pölyjä tai järjestellä leluhyllyt. Tonttudiscon voi päättää yhteiseen tanssihetkeen ja opetella vaikka pari uutta tanssiliikettä.
21. Joululeffa
Aina ei tarvitse sen kummoisemmin olla tekemässä ja touhuamassa kaikkea. Nyt nostetaan jalat ylös, käperrytään viltin alle ja katsotaan mitä Netflixillä on tarjota. Tänään siis rentoudutaan hyvän jouluelokuvan parissa.
22. Pidetään lelujen pikkujoulut
Olisiko kiva tuoda kaikki lempilelut viettämään yhteistä joulukohtaamista? Rakentakaa vaikkapa kirjoituspödälle jouluisista koristeista pieni joulukylä ja leikkikää yhdessä pikkujoulut!
23. Iltakävely
Lähdetään yhdessä ulos bongailemaan tonttuja, ihailemaan valoja ja nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta. Mahtaako taivaalta löytyä tähtikuvioita?
24. Kiitollisuusviesti
Kalenterin viimeinen luukku tuo mukanaan joulun pyhät ja on aika unohtaa arjen kiireet. Ottakaa yhteinen hetki aattona, jolloin kirjoitatte vaikkapa tontun tai piparin muotoiselle kartongille jonkin asian, josta olette perheessänne kiitollisia. Ripustakaa nämä viestit yhdessä joulukuuseen.
Tästä alta löydät joulukalenterissa käyttämämme tuotteet. Nauttikaa yhteisistä hetkistä ja joulun tunnelmasta.