KANKAANPAINANTA
Kankaanpainanta on todella monipuolinen tekniikka, jolla voit tehdä kauniita kankaanpainotöitä sekä maalaamalla että tuputtelemalla tai painamalla valmiilla leimasimella tai sabluunan avulla. 

Yleistä kankaanpainannasta

Kotimaisia EMO-kankaanpainovärejä voidaan käyttää suoraan kankaalle. Sävyjä on runsaasti ja niitä voi myös vapaasti sekoittaa keskenään halutun sävyn saavuttamiseksi ja ohentaa tarvittaessa Emo-ruiskuemulsiolla, jolla saat vesivärikoostumuksen painovärille. Voit siis muokata kankaanpainoväreistä juuri projektiisi sopivan!

Muutamia asioita on hyvä muistaa:
– Tavallisella kankaanpainovärillä painaessa kankaan väri vaikuttaa lopputulokseen. Siksi tämä väri suositellaan käytettäväksi vaaleille kankaille. Jos haluat painaa tummalle kankaalle, kannattaa siis valita EMO-peittoväri tavallisen kankaanpainovärin sijaan.
– Kangas tulisi olla luonnonkuitua, kuten puuvillaa tai pellavaa. Keinokuidut eivät ole vastaanottavia kankaanpainoväreille, joten painoväri ei tule pysymään keinokuiduissa.
– Painoväri lämpökiinnitetään kankaaseen, jonka jälkeen se kestää 40 asteen konepesun. Elikkäs, kun työ on valmis voit lämpökiinnittää esimerkiksi silittämällä. Silitä kankaalle sopivalla lämpötilalla noin 30sek-1min. Voit myös vaihtoehtoisesti käyttää uunikiinnitystä; 150 astetta 5-7min.

Teimme helpon ohjeen, jonka avulla pääset kivasti tutustumaan kankaanpainantaan.

Tähän projektiin tarvitset

Puuvillakassi
Kankaanpainoväri
Tuputussivellin
Perunoita
Kankaanpainanta vaihe 1

Ohje

Aloita leikkaamalla perunat puoliksi. Jos haluat painaa eri kuvioita, voit myös tehdä perunan pintaan viiltoja tai kuvioita askarteluveitsellä. Piparkakkumuotti soveltuu myös hyvin apuvälineeksi kun haluat tehdä painopinnasta tietyn muotoisen.
Kankaanpainanta vaihe 2
Kuivata painopinta kunnolla. Jos käytät sitruunoita tai muita hedelmiä kankaanpainannassa, ole erityisen tarkka tämän vaiheen kanssa. Hedelmistä tuleva mehu voi tahrata kankaan.
Kankaanpainanta vaihe 3
Aseta jonkunlainen alusta kassin sisäpuolelle suojaamaan sen vastakkaista sisäpintaa. Tähän soveltuu tukeva pahvi tai vaikkapa sanomalehti.
Kankaanpainanta vaihe 4Mittaile mihin kohtaan kuviot tulevat ja tee pienet apumerkit kevyesti lyijykynällä. Voit yhtä hyvin käyttää maalarinteippiä apuviivoina tai peittää osan kankaasta sillä.
Kankaanpainanta vaihe 5
Tuputtele kankaanpainoväriä perunan painopinnalle. Tuputussiveltimellä saat tasaisen värikerroksen, mutta voit yhtä hyvin käyttää tavallista sivellintä. Tärkeintä on, että värikerroksesta tulee tasainen. Ethän levitä liikaa väriä painopinnalle, sillä silloin väriä sattaa pursua painatessa.
Kankaanpainanta vaihe 6
Paina perunan painopinta tasaisesti kangasta vastaan. Jos huomaat, että painoväriä oli liian vähän tai siitä tuli epätasainen, niin eipä hätää, voit aina lisätä väriä jälkeenpäin joko painamalla uudestaan samaan kohtaan tai korjaamalla tuputussiveltimellä. 
Kankaanpainanta vaihe 7
Kun painettu kuvio on valmis jätä se kuivumaan yön yli, jonka jälkeen kuvio tulisi lämpökiinnittää silittämällä. Silitä kankaan sallitulla lämpötilalla noin 30sek-1min. Odota ensimmäisen pesun kanssa 3-5 päivää, jonka aikana väri vielä jatkaa kiinnittymistään kankaaseen. 
Kankaanpainanta vaihe 8
Upea ja ainutlaatuinen kassisi on valmis!
Voit myös halutessasi lisätä kassille hauskan tekstin kirjainleimasimien avulla.
Valmis kassi

Tästä alta löydät tähän projektiin käytetyt tuotteet. 

Ohjeessa käytetyt tuotteet

KANGASPUSSI NARULLA 3KPLKANGASPUSSI NARULLA 3KPL
Artoz KANGASPUSSI NARULLA 3KPL
Alennettu hintaalk. 3,95€
Arvostelut
Tuotesivulle
PUULEIMASIN, LEHTIPUULEIMASIN, LEHTI
Artoz PUULEIMASIN, LEHTI
Alennettu hinta5,55€
Arvostelut
Tuotesivulle
PUULEIMASIN, SULKAPUULEIMASIN, SULKA
Artoz PUULEIMASIN, SULKA
Alennettu hinta7,65€
Arvostelut
Tuotesivulle
PUULEIMASINSETTI, PIENET KIRJAIMETPUULEIMASINSETTI, PIENET KIRJAIMET
SABLUUNA, ITSEKIINNITTYVÄSABLUUNA, ITSEKIINNITTYVÄ