Luonnolliset hyttyskarkottimet
On se vain todettava, että hyttyset kuuluvat kesään – halusimme tai emme. Tämä on ihan ok siinä mielessä, että hyttysiäkin tarvitaan luonnon monimuotoisuuden kannalta. Ne ovat tärkeä osa luonnon ravintoketjua, etenkin pienten linnunpoikasten ravintona. Tämä tieto mielessä pitäen, olisi kuitenkin mukavaa jos voisi rauhassa viettää kesäiltaa ulkona ilman jatkuvaa huitomista ja ärsyttävää ininää! Onneksi hyttysiä voi luonnollisella tavalla, kynttilän muodossa, ohjata muualle ja ihan ilman myrkkyjä!

Kun valmistetaan hyttyskarkotinkynttilöitä ovat eteeriset öljyt avainasemassa.  Eteeriset öljyt ja voimakkaat yrtit, kuten timjami, rosmariini ja basilika, ovat tehokkaita karkottamaan hyttysiä ja muita itikoita luonnollisella tavalla. Nämä ainesosat eivät vahingoita itse hyönteistä, tai muita eläimiä, sillä niiden vaikutus perustuu tehokkaaseen hyönteisille miellyttävien tuoksujen peittämiseen. Tehon saavuttamiseksi tarvitaan ymmärrettävästi suhteellisen voimakasta tuoksua. Huomioithan myös, että keinotekoisilla tuoksuöljyillä ei ole samantapaista vaikutusta hyönteisiin eivätkä ne karkota itikoita ja ovat näin ollen tehottomia tähän tarkoitukseen. 

Toimivia hyttyskarkotintuoksuja ovat:
Sitronella
Sitruunaruoho
Rosmariini
Laventeli
Sitruuna


Tuoksujen voimakkuus vaihtelee, esimerkiksi laventeli on selvästi sitruunaa voimakkaampi. Tavalliseen sisätiloissa poltettavaan tuoksukynttilään lisätään usein muutama prosentti eteeristä öljyä. Hyttyskarkotinkynttilöiden tuoksu tulisi kuitenkin olla selvästi voimakkaampi, sillä niitä poltetaan useimmiten ulkotiloissa. 5-10% eteeristä öljyä on hyvä lähtökohta. Käytä siis riittävästi tuoksua. Näin varmistut siitä, että hyttyskarkottimesi pitää tehokkaasti hyttyset loitolla ja saat istua rauhassa ulkona nauttimassa kesästä.
 

Tähän projektiin tarvitset

Kynttiläastioita kuten kynttilälaseja, säilykepurkkeja, sitruunanpuolikkaita...
Soijavahaa astiavaluun
(myös tavallinen kynttilämassa käy)
Valmiiksi vahoitettua sydänlankaa
Eteeristä öljyä



Ohje

Aloita valmistelemalla haluamasi astiat kynttilöille. Astioiksi sopii hyvin niin lasikipot kuin vanhat kahvimukitkin. Tyhjistä säilykepurkeista saa myös helposti kauniit astiat hyttyskarkotinkynttilöille maalaamalla pintaa akryylivärillä. Näitä voi myös koristella esimerkiksi leimasimien avulla. 

Sulata soijavahaa vesihauteessa. Kun massa on sulaa poista sulatusastia vesihauteesta ja anna massan viilentyä hieman ennen kun lisäät siihen eteerisiä öljyjä. Hyvin kuuma massa haihduttaa tuoksua ja joudut käyttämään enemmän tuoksua. Muista, että hyttyskarkottimien tulisi tuoksua melko voimakkaasti, jotta ovat riittävän tehokkaita karkottamaan hyttysiä.
Aseta vahoitetut sydänlangat paikoilleen purkkeihin. Kaada purkkeihin sulaa soijavahaa. Käytä puutikkua tai muuta vastaavaa tukemaan sydänlankaa, jotta se pysyy suorassa kynttilän jähmettymisen ajaksi.

Anna kynttilöiden jähmettyä noin 2-3 tuntia ja poista sen jälkeen tukipuikot. Leikkaa sydänlanka noin 1,5cm pituiseksi. On hyvä antaa kynttilän tekeytyä vähintään 24h valamisen jälkeen, jotta kynttilä palaisi kauniin tasaisesti.
Jos haluat tuoda hyttyskarkottimeesi hieman särmää lisää kynttilääsi pilkottuja yrttejä! Nämä lisäävät tuoksua ja kynttilästäsi tulee hyvin kaunis ja orgaanisen näköinen. Ennen kun kynttilä on jähmettynyt kokonaan voit vielä koristella pintaa yrteillä tai raastetulla sitruunankuorella. 
Näitä on kiva tehdä lasiastioihin, jolloin yrtit jää osittain näkyville lasin läpi. Muistathan lämmittää lasiastiaa hieman ennen kynttilän valamista, jotta kynttilän ja lasin väliin ei muodostuisi tyhjää tilaa, joka sitten vuorossaan saattaa näkyä epätasaisena reunana.
Hyttyskarkotinohjeen voit myös toteuttaa sitruunakynttilöinä. Niistä tulee todella kauniit ja koristavat upeasti juhlapöytää ja tuovat ihanan lisän myös arkisiin illanistujaisiin. Sitruunakynttiläohjeemme löydät täältä.
Miten ikinä päädytkään tekemään hyttykarkotinkynttilöitä on tärkeä muistaa polttaa kynttilöitä turvallisesti, valvotusti ja aina paloturvallisella alustalla. Näiden kynttilöiden avulla pääset nauttimaan ihanista kesäilloista tunnelmallisten kynttilöiden valossa ja ihan ilman ininää!
Tästä alta löydät tähän projektiin tarvitsemasi tuotteet. 

Ohjeessa käytetyt tuotteet

SOIJAVAHA 1KG – ASTIAKYNTTILÖIHINSOIJAVAHA 1KG – ASTIAKYNTTILÖIHIN
VAHOITETTU SYDÄNLANKA 60MM 10KPL
PUUTIKKU 15CM 20KPLPUUTIKKU 15CM 20KPL
Creativ Company PUUTIKKU 15CM 20KPL
Alennettu hinta2,95€
KYNTTILÄLASIKYNTTILÄLASI
RICO Design KYNTTILÄLASI
Alennettu hintaalk. 3,25€
Valitse
KYNTTILÄMASSA 1KGKYNTTILÄMASSA 1KG
GOLD TAKLON KEINOKUITUSIVELTIMET 4KPL
PUULEIMASINSETTI | KESÄKUKATkuvalähde: Rico Design
PUULEIMASINSETTI | KESÄHEINÄT
PUULEIMASIMET 8MM | AAKKOSET