Kauniit itsetehdyt saippuat
Kaipaatko välillä helppoja projekteja, mutta haluat silti näyttää omaa luovaa näkemystäsi itse lopputuotteessa? Kokeile omien saippuoiden valmistamista!
Saippuanteko on hyvin yksinkertaista tänä päivänä. Melt & Pour -saippuamassoilla sinun tarvitsee vain sulattaa massaa ja kaataa muottiin – hyvin suoraviivaista. Voit kuitenkin halutessasi lisätä saippuaan väriä, tuoksua, kuivattuja kukkia, hunajaa... voit siis tehdä aika vapaasti omannäköisesi saippuan ja vielä melko pienellä budjetilla!
SAIPPUANTEKOON TARVITSEMASI TARVIKKEET
Saippuamassaa
Muotti
Lisäksi voit käyttää:
Mica -väriä
Eteeristä öljyä
Kuivattuja kukkia
Hunajaa, kaurahiutaleita, kahvinpuruja...
OHJE
Melt & Pour -saippuamassat ovat erittäin helppokäyttöisiä. Saippuamassa tulee valmiissa mikronkestävässä rasiassa, joka sisältää 1kg massaa. Et tarvitse saippuamassan lisäksi erikoistyövälineitä tai juuri muutakaan. Toki voit aina halutessasi lisätä saippuaan väriä tai tuoksua, mutta saippua on kaunis käytettäväksi ihan sellaisenaankin. Saippuan valmistus on nimensä mukaisesti helppoa: melt & pour - eli sulata ja kaada.
Saippuanteko on hyvin yksinkertaista tänä päivänä. Melt & Pour -saippuamassoilla sinun tarvitsee vain sulattaa massaa ja kaataa muottiin – hyvin suoraviivaista. Voit kuitenkin halutessasi lisätä saippuaan väriä, tuoksua, kuivattuja kukkia, hunajaa... voit siis tehdä aika vapaasti omannäköisesi saippuan ja vielä melko pienellä budjetilla!
SAIPPUANTEKOON TARVITSEMASI TARVIKKEET
Saippuamassaa
Muotti
Lisäksi voit käyttää:
Mica -väriä
Eteeristä öljyä
Kuivattuja kukkia
Hunajaa, kaurahiutaleita, kahvinpuruja...
OHJE
Melt & Pour -saippuamassat ovat erittäin helppokäyttöisiä. Saippuamassa tulee valmiissa mikronkestävässä rasiassa, joka sisältää 1kg massaa. Et tarvitse saippuamassan lisäksi erikoistyövälineitä tai juuri muutakaan. Toki voit aina halutessasi lisätä saippuaan väriä tai tuoksua, mutta saippua on kaunis käytettäväksi ihan sellaisenaankin. Saippuan valmistus on nimensä mukaisesti helppoa: melt & pour - eli sulata ja kaada.
Saippuoihin voi lisätä esimerkiksi suolaa tai hunajaa tai muita luonnollisia aineita. Esimerkiksi hunajaa voit lisätä 0,5tl per noin 400g saippuamassaa ilman että se vaikuttaa lopullisen saippuan koostumukseen.
Saippuamassan sulattaminen onnistuu näppärästi vaikkapa muoviastiassa. Leikkaa ensin saippuamassasta pieniä paloja. Sulata mikrossa tai vesihauteessa. Huolehdi, että saippuamassa ei missään vaiheessa pääse kiehumaan, jolloin saippuasta haihtuu nestettä.
Kun saippuamassa on sulanut, voit lisätä siihen Mica-väriä tai eteerisiä öljyjä ja vaikka kuivattuja kukkia. Kaada sen jälkeen sula massa sopivaan muottiin. Saippuan pinnalle saattaa joskus muodostua pieniä kuplia, joista pääset helposti eroon suihkuttamalla apteekista ostettua amiseptiä/septidiiniä saippuan pinnalle. Alkoholi rikkoo kuplien pintajännitteen ja hajottaa kuplat. Ennen kun saippua jähmettyy voit myös koristella itse pintaa esimerkiksi kuivatuilla sitrushedelmäviipaleilla tai kukilla.
Huom! Annathan sulaneen saippuamassan jäähtyä minuutin tai kaksi ennen kun lisäät kuivattuja kukkia, sillä liian kuuma massa saattaa polttaa hauraita kukkia.
Huom! Annathan sulaneen saippuamassan jäähtyä minuutin tai kaksi ennen kun lisäät kuivattuja kukkia, sillä liian kuuma massa saattaa polttaa hauraita kukkia.
Voit tehdä vapaasti kokeiluja eri muoteilla. Esimerkiksi kotoa löytyvät tyhjät muoviset keksipakettirasiat toimivat monesti erinomaisesti tähän tarkoitukseen ja saat erikoisia kuvioita saippuaasi.
Moni silikoninen kynttilämuotti sopii myös hyvin saippuoiden tekoon. Riemukaarimuotti on hieno esimerkki tästä. Kaada muottiin sen verran massaa, että saippuasta tulee sopivankokoinen saippuapala.
Sopiva Riemukaarisaippua on noin 5-6cm korkea. Leikkaa vielä pohja tasaiseksi terävällä keittiöveitsellä, niin saat kauniin ja viimeistellyn lopputuloksen.
Saippua jähmettyy melko nopeasti, eikä jähmettymiseen mene kuin noin tunti (riippuen toki saippuan koosta). Hosu-Heikit voivat nopeuttaa jähmettymisprosessia hieman siirtämällä saippuat jääkaappiin jähmettymään. Irrota saippuapalat muotista vasta kun ne ovat jähmettyneet kokonaan.
Valmis saippua säilyy nättinä monta viikkoa tai jopa kuukausia. Jos kuitenkin haluat pidentää saippuan säilyvyyttä tai antaa se lahjaksi kääri saippua kelmuun tai paketoi sitä vaikkapa korteille tarkoitettuihin sellofaanin tapaiseen kirkaspussiin. Näin kosteus ei pääse haihtumaan ja saippua ei kuivu yhtä herkästi.
Olisitko ikinä voinut kuvitella, että omien saippuoiden teko voi olla näinkin helppoa!
Tästä alta löydät saippuantekoon tarvitsemasi tarvikkeet.