Kynttilöiden teko on noussut hurjaan suosioon – eikä syyttä. Kynttilöiden valmistaminen on todella mukavaa ja koukuttavaa puuhaa. On suorastaan riemu nähdä valmistunut kynttilä kun sen poistaa muotista – minä tein tämän ihan itse!
Erilaisten kynttilöiden, kuten astia- ja pöytäkynttilöiden, valmistamiseen on monia ohjeita. Muutama asia ja perusidea pätee kuitenkin aina:
1. Aseta sydänlanka paikoilleen.
2. Sulata kynttilämassa vesihauteessa.
3. Lisää halutessasi kynttiläväriä ja/tai tuoksua.
4. Kaada sula massa muottiin/astiaan ja anna jähmettyä.
Avataanpas tätä tarkemmin!
MASSAN VALINTA
Valitse aina kynttilämassa sen ominaisuuden perusteella. Eri massoilla on eri sulamispisteet ja ne vaativat näin ollen myös eri sydänlangat, jotta saat onnistuneen kynttilän, joka palaa kauniisti ja niin kuin pitäisi.
Jos olet tekemässä itsenäisesti alustalla seisovia kynttilöitä, eli Pöytäkynttilöitä, tulee sinun valita massa, jolla on korkea sulamispiste, jotta kynttilä ei valuisi pitkin pöytiä. Astiavaluksi soveltuu monikin massa. Suosittelemme kuitenkin käyttämään näihin astiavalusoijavahaa sen matalan sulamispisteen takia. Riippumatta siitä, minkä massan valitset, muistathan sulattaa massan aina vesihauteessa, jotta massa ei kuumene liikaa.
Paperipilven kynttilämassan tilavuus pienenee noin 1/3 sulaessaan.
3dl kuivaa massaa = 2dl sulaa massaa.
Mittaa vedellä astiasi tai muottisi vetoisuus, ota huomioon massan tilavuuden pienentyminen ja kaada vastaava määrä kynttilämassaa sulatusastiaan.
Soijavahasta löytyy kahta eri tyyppiä:
PERINTEINEN KYNTTILÄMASSA
Paperipilven valmis kynttilämassa on oma sekoituksemme, jonka sekoitamme ja pussitamme käsin täällä Paperipilvessä. Tässä massassa on parafiinia 70% ja steariinia 30%. Tämä on useiden kokeilujen jälkeen todettu parhaaksi sekoitussuhteeksi. Käyttämämme steariini on oliiviöljypohjaista, siis eettinen vaihtoehto tavallisille palmuöljypohjaisille steariineille! Tällä viiden tähden tuotteella saat tehtyä värjäämättömänä vitivalkoisia kynttilöitä.Paperipilven kynttilämassan tilavuus pienenee noin 1/3 sulaessaan.
3dl kuivaa massaa = 2dl sulaa massaa.
Mittaa vedellä astiasi tai muottisi vetoisuus, ota huomioon massan tilavuuden pienentyminen ja kaada vastaava määrä kynttilämassaa sulatusastiaan.
SOIJAVAHA
Soijavaha on 100% kasvipohjainen, biohajoava luonnontuote eli ympäristöystävällinen valinta. Vaha on valmistettu 100% soijapavuista ja kasviöljyistä. Soijavahakynttilään tulee kaunis voikreemin väri ja pehmoisen näköinen himmeä mattapinta.Soijavahasta löytyy kahta eri tyyppiä:
PÖYTÄKYNTTILÖIHIN
Pöytäkynttilöihin tarkoitetulla soijavahalla teet itsenäisesti alustalla seisovia kynttilöitä. Tällä massalla on korkeampi sulamispiste kuin tavallisella kynttilämassalla, joten tulet tarvitsemaan hieman paksumman sydänlangan, jotta kynttiläsi palaisi kauniisti.ASTIAVALUUN
MASSOJEN SULATTAMINEN
Alumiinisessa sulatusputkessa on helppo sulattaa massaa. Massa sulaa siinä nopeasti ja siitä on helppo kaataa muottiin. Sulatusputkia mahtuu myös useampi vierekkäin kattilaan (vesihauteeseen) kun esimerkiksi haluat tehdä useampaa väriä kerralla. Sulatusputken pinta pysyy helposti puhtaana, sillä putki säilyy lämpimänä pidempään kuin muoviastia ja massa valuu reunoilta pois paremmin. Jos sinulla ei ole käytössäsi sulatusputkea, voit myös käyttää esimerkiksi vanhaa tupperware-kippoa tai muuta syvää metalliastiaa. Huomioi kuitenkin, että käyttämäsi astia ei tämän jälkeen enää sovellu käytettäväksi muuhun tarkoitukseen kuin kynttilämassojen sulattamiseen.
Sulanut massa kaadetaan astiaan/muottiin ja annetaan jähmettyä tarpeeksi kauan. Jähmettymisaika riippuu kynttilän koosta ja muodosta. Tämän jälkeen pöytäkynttilän voi poistaa muotistaan. Valmiin kynttilän annetaan vetäytyä 24-48h ennen testipolttoa, jotta kynttilä ei valuta niin paljoa.
SYDÄNLANKA
Sydänlangan valinta on varmasti yksi tärkeimmistä asioista kynttilänteossa. Sydänlangan tulisi olla oikean paksuinen lopullisen kynttilän halkaisijaan nähden. Liian paksu lanka valuttaa ja savuttaa. Liian ohut ei pala reunoihin asti tai ei pala ollenkaan. Sydänlanka syttyy herkemmin palamaan jos sydänlangan vahoittaa ennen kynttilän valamista. Tämä onnistuu helposti kastamalla sydänlanka etukäteen sulaan kynttilämassaan. Voit kiinnittää sydänlangan esimerkiksi tukitikkujen avulla, jotta se pysyy paikallaan kynttilän jähmettyessä.
Sydänlangan valinta perustuu pitkälti kynttilän halkaisijaan, mutta siihen vaikuttaa myös valittu massa, muotin/astian muoto sekä käytetyt värit ja tuoksut. Eri sydänlankasuosituksemme perustuvat testeihimme, joissa käytämme aina Paperipilven omaa kynttilämassaa. Jos käytät pöytäkynttilöihin tarkoitettua soijavahaa, täytyy tämä huomioida sydänlangan valinnassa, ja monesti tämä massa vaatii paksumman sydänlangan. Suosituksemme ovat suuntaa antavia ja niillä pärjää pitkälle. Silti vain kokeilemalla saat selville juuri sinun kynttilällesi sopivan sydänlangan. Muistathan käyttää astiavaluun tarkoitettuun soijavahaan vain valmiiksi vahoitettuja sydänlankoja.
KYNTTILÄVÄRI
Lisää sulaneeseen massaan halutessasi kynttiläväriä tai tuoksua. Kynttiläväriä myydään rakeina 10g tai 5g (Pro-värit) pusseissa ja sitä lisätään hyvin pieni määrä. Yksi pieni rae per 1dl kynttilämassaa riittää saavuttamaan täyden värin. Kaikki kynttilöihin lisätyt värit, tuoksut, ym. vaikuttavat kynttilän palamiseen. Jos lisäät runsaasti väriä joudut todennäköisesti vaihtamaan paksumpaan sydänlankaan. Varo kuintenkin lisäämästä liikaa väriä, sillä saatat samalla värjätä muottisi.Kynttiläväreistä löytyy kiva sävyvälikoima, mutta suosittelemme myös sekoittamaan valmiista sävyistä omia sävyjä! Näin saat tehtyä juuri itsesi näköisiä ja omaan sisustukseen sopivia kynttilöitä.
Vinkki!
Jos sulatettua massaa jää yli, kaada se minigrip-pussiin ja säästä myöhempää käyttöä varten. Näistä voit helposti napata pieniä paloja irti ja saat kauniita haaleita sävyjä seuraaviin kynttilöihin. Jos sekoitat omia sävyjä, muista kirjata ylös pussin kylkeen mitä väriä olet käyttänyt, niin saat helpommin tehtyä samaa sävyä uudestaan.
TUOKSUT
Eteerisiä öljyjä on turvallista käyttää kynttilänteossa. Miten paljon tuoksua tulisi lisätä? Se riippuu halutusta voimakkuudesta. Eri ihmiset myös kokevat tuoksut eri tavalla, toiset ovat herkempiä kuin toiset. Lisäksi jotkut eteeriset öljyt ovat voimakkaampia tuoksultaan kuin toiset. Monesti on hyvä lisätä tuoksua sulaan kynttilämassaan vasta kun massa on kaadettu muottiin/astiaan. Jos kynttilämassa on hyvin kuumaa kun tuoksua lisätään, voi osa tuoksusta haihtua pois.MUUT KORISTELUT
Kynttilöitä on kiva välillä koristella vaikka kuivatuilla kukilla. Jos haluat esimerkiksi astiakynttiläsi pintaan koristeita, voit hyvin antaa kynttiläsi ensin jähmettyä kokonaan. Tämän jälkeen sulata pintaa hieman hiustenkuivaimella tai lämpöilmapuhaltimella, jotta saat sopivan kerroksen (n. 3-5mm) sulaa massaa pinnalle, johon koristeet saa kiinnittymään. Olethan tarkka kun koristelet kynttiläsi, ja muista aina paloturvallisuus!ONGELMATILANTEET
Vaikka kynttilänteko onkin helppo ja hauska tekniikka, saatat kuitenkin törmätä joihinkin ongelmiin kynttilävalun aikana, varsinkin ulkonäköön liittyvät haasteet ovat tavallisia. Monesti silloin kyseessä on lämpötilaongelma, ja lämpötilaa säätämällä saat nämä yleensä korjattua. Kynttilöiden jähmettyminen tulisi tapahtua hitaasti ja rauhallisesti. Jos kynttilä jähmettyy liian nopeasti, johtaa se melkein poikkeuksetta epäonnistuneisiin kynttilöihin. Tasainen lämpötila on kynttilänteossa hyvin tärkeä seikka. Keittiön kivitaso ei ole paras sijainti kynttilöiden jähmettymiselle, sillä pinta on yleensä viileä tai jopa kylmä.SYDÄNLANKA EI PALA KUNNOLLA
On hyvä muistaa, että sydänlanka ei itsessään pala. Sydänlanka palaa vasta, kun se yhdistetään kynttilämassaan ja massasta tuleviin höyryihin. Tästä syystä monet vahoittavat sydänlangan etukäteen, ennen kun se asetetaan muottiin/astiaan. Tämä käy helposti kastamalla sydänlanka sulaan kynttilämassaan. Sen jälkeen sydänlanka siirretään suorana pätkänä roikkumaan tai laitetaan leivinpaperin päälle lepäämään, kunnes vahoittamasi sydänlanka on jähmettynyt. Jähmettymisessä menee vain muutama minuutti.Sydänlangan vahoittaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, ja suurin osa kynttilöistä syttyy hyvin palamaan myös ilman tätä käsittelyä. Jos sydänlankasi ei pala kunnolla, voi syynä myös yksinkertaisesti olla liian ohut sydänlanka.
KYNTTILÄ EI PALA REUNOIHIN ASTI
Tässä on selvästi valittu vääränkokoinen sydänlanka tai sitä on leikattu liian lyhyeksi. Lue aina huolellisesti minkä kokoiseen kynttilään sydänlanka on tarkoitettu, ja suuntaa antavat suosituksemme. Muistathan kuitenkin että valittu massa vaikuttaa sydänlangan kokoon. Myös kaikki kynttilöihin lisätyt värit, tuoksut, ym. vaikuttavat kynttilän palamiseen. Jos lisäät esim. runsaasti väriä joudut todennäköisesti vaihtamaan paksumpaan sydänlankaan. Vain kokeilemalla löydät juuri sinun kynttilääsi parhaimman kokoisen sydänlangan.KUPLIA TAI VIIVOJA KYNTTILÄN PINNASSA
Kynttilän pinnan kiiltoon vaikuttaa mm. kynttilämassan kaatolämpötila. Korkeampi kaatolämpötila johtaa tasaisempaan, kiiltävään pintaan ja väri tulee kauniisti esille. Miten korkea lämpötila? Se taas riippuu massasta. Testierät kannattaa aina tehdä!Joskus kynttilän pintaan saattaa tulla pienen pieniä kuplia tai hyppyviivoja, jotka on usein merkki siitä, että massa on kaadettu liian viileänä tai sitä on sekoitettu liian voimakkaasti. Myös kylmään muottiin kaadettu massa voi johtaa pienien pintakuplien muodostumiseen. Muotteja voi helposti lämmittää juuri ennen valamista vaikka hiustenkuivaimella.
KYNTTILÄ HALKEILEE MUOTISSA
Tähän ongelmaan saatat törmätä etenkin jos käytät massana pöytäkynttilöihin tarkoitettua soijavahaa, sen korkean sulamispisteen takia. Jos kynttilääsi tulee halkeamia on se merkki siitä, että jähmettymisprosessi on ollut liian nopea. Massan kaatolämpötila on siis liian korkea huonelämpötilaan verrattuna. Kynttilän tulisi saada jähmettyä aina huonelämmössä, mieluiten mahdollisimman tasaisessa lämpötilassa. Emme siis suosittele kiihdyttämään kynttilän jähmettymistä asettamalla kynttilää viileään paikkaan, kuten ikkunalaudalle tai jääkaappiin.
UPPOKUOPAT
Jos olet tehnyt paljon kynttilöitä olet melko varmasti törmännyt uppokuoppiin jossain vaiheessa. Kynttilääsi on jähmettymisvaiheessa saattanut muodostua syvä kuoppa aivan sydänlangan viereen. Tämä on yksi yleisimmistä ongelmista kynttilänteossa ja johtuu massan kutistumisesta.
Kynttilämassa kutistuu aina jähmettyessä. Tämä on hyvä asia, sillä näin kynttilä on helppo poistaa muotista. Mitä kuumempi massa, sitä enemmän se kutistuu. Koska massa jähmettyy ensimmäisenä muotin/astian reunoilta, lähtee se kutistumaan ja vetäytymään reunoja päin. Näin kynttilään saattaa syntyä kuoppa tai tyhjiö, joskus aika isokin, keskelle kynttilää aivan sydänlangan viereen. Joskus uppokuopat/tyhjiöt eivät ole näkyvissä, sillä massa on voinut jähmettyä myös pinnalta, mutta uppokuoppa saattaa silti olla tyhjiönä piilossa pinnan alla. Jos uppokuoppia pääsee syntymään, voi ne vuorossaan aiheuttaa muita epämuodostumia kynttilään, kuten esimerkiksi syvennyksiä kynttilän pintaan tai reunoihin, ja korkeat reunat voi muottikynttilässä jäädä notkolle. Uppokuopat voivat myös vaikuttaa kynttilän palamiseen.
Kynttilämassa kutistuu aina jähmettyessä. Tämä on hyvä asia, sillä näin kynttilä on helppo poistaa muotista. Mitä kuumempi massa, sitä enemmän se kutistuu. Koska massa jähmettyy ensimmäisenä muotin/astian reunoilta, lähtee se kutistumaan ja vetäytymään reunoja päin. Näin kynttilään saattaa syntyä kuoppa tai tyhjiö, joskus aika isokin, keskelle kynttilää aivan sydänlangan viereen. Joskus uppokuopat/tyhjiöt eivät ole näkyvissä, sillä massa on voinut jähmettyä myös pinnalta, mutta uppokuoppa saattaa silti olla tyhjiönä piilossa pinnan alla. Jos uppokuoppia pääsee syntymään, voi ne vuorossaan aiheuttaa muita epämuodostumia kynttilään, kuten esimerkiksi syvennyksiä kynttilän pintaan tai reunoihin, ja korkeat reunat voi muottikynttilässä jäädä notkolle. Uppokuopat voivat myös vaikuttaa kynttilän palamiseen.
Uppokuopista voi välttyä parilla menetelmällä;
- Anna massan jäähtyä hieman ennen kun kaadat sen muottiin.
Näin massa ei pääse jähmettymään liian nopeasti, eikä siis myöskään kutistu yhtä paljon muotissa/astiassa. Huono puoli tässä on se, että kynttilä saattaa olla hankalampi poistaa muotista tai kynttilän pinnasta tulee hieman mattaisempi ja siihen voi muodostua pieniä kuplia tai hyppyviivoja.
- Toinen tapa on tehdä kynttilään Helpotusreikiä jähmettymisprosessin aikana.
Kynttilän pintaan, sydänlangan viereen tehdään muutama syvä reikä kun massa on alkanut jähmettymään, eli noin 30-90min päästä valamisesta. Nämä reiät antavat massalle tilaa kutistua ilman, että kynttilän pinta tai sivut vetäytyvät sisäänpäin. Kun kynttilä on jähmettynyt kokonaan, täytetään helpotusreiät kaatamalla niihin sulaa massaa kynttilän ollessa vielä muotissaan. Viimeistelyyn voit tarvittaessa käyttää myös hiustenkuivainta tai lämpöilmapuhallinta ja sulattaa vielä muotissa olevan kynttilän pintaa, jotta saat pinnasta kauniin tasaisen. Helpotusreikien tekeminen on aivan tavanomaista kynttilänteossa ja kuuluu usein kynttiläntekoprosessiin. Tällä menetelmällä varmistat, että kynttiläsi onnistuvat ja myös palavat tasaisesti ja niin kuin pitää.
EPÄTASAINEN KYNTTILÄ
Joidenkin muottien, etenkin pitkien ja/tai suorareunaisten silikonimuottien, kohdalla saatat törmätä ongelmatilanteeseen, jossa lopullisen kynttilän sivut eivät ole suoria ja ovat vetäytyneet lommolle. Myös tämä on suora seuraus massan kutistumisesta. Kynttilä tarvitsee siis jähmettymisvaiheessa yllämainittuja helpotusreikiä. Helpotusreiät antavat massalle tilaa kutistua vetäytymättä kynttilän keskustaa päin.Lisää ohjeita ja vinkkejä eri tuotteiden käyttöön löydät myös kynttilämuottien, värien ja sydänlankojen tuotekuvauksista. Tsekkaa siis tuotteemme kynttiläntekoon ja kokeile sinäkin tätä niin monen tekijän suosikkitekniikkaa!